Labels en keurmerken

Labels en keurmerken

Heel wat deelaspecten van mvo hebben wel labels, waaronder FSC, CO2 neutral, Max Havelaar of Fairtrade, Nordic Swan, Cradle to Cradle, …

Behalve labels en certificaten, bestaan er ook mvo- of duurzamheidscharters waarbij bedrijven zich engageren om bepaalde mvo-doelstellingen te behalen. Zo is BTV en partners bezig met een intentieverklaring voor duurzame sierteelt.

Belangrijkste labels voor planten: MPS labels (MPS-ProductProof label,..), voor hout/ tuinmeubilair, panelen: FSC-hout (FSC 100%, FSC Mix en FSC Recycled.)

Acties

 • Teken de intentieverklaring “verduurzaming van de Belgische Sierteelt”.
 • Probeer zoveel mogelijk gelabelde planten, producten te kopen.
 • Het personeel inlichten over de aanwezigheid van de labels en de betekenis ervan.

Tips en Advies

Voorbeelden in de praktijk

 • Planten Maes
  “Voor onze planten gezond te houden werken wij met een geïntegreerde bestrijding. Hierbij proberen wij zo veel mogelijk ziekten en insecten te voorkomen en enkel naar behandeling over te gaan als het echt niet anders kan. Wij werken met biologische middelen en de nieuwste chemische middelen die soms al veiliger zijn dan de bio- variant.
  De planten die wij zelf niet kweken halen wij bij kwekerijen die het milieu ook hoog in het vaandel dragen. Deze hebben bijna allemaal het mps-A of Gap certificaat wat inhoud dat deze kwekerijen zich er toe verbinden om duurzaam te kweken.
 • Vlaco
  “Vlaco controleert sinds 1992 de bedrijven die organisch-biologische afvalstoffen verwerken tot grondstoffen in of als meststof of bodemverbeterend middel. Deze kwaliteitscontrole resulteert in een keuringsattest, dat bijkomende garanties geeft aan de afnemer, ook in andere Europese lidstaten.”
 • Tuinhout Forest-Style: “Nous nous engageons de manière responsable à soutenir les pratiques durables de gestion forestière.”

MVO thema's